Μαθήματα υποκριτικής

Mark Rothko

Στέκομαι έξω από την πόρτα σαν να είμαι εγώ, κλείνομαι στο μαύρο κουτί σαν να είμαι άλλος. Κοιτάω τις δυο φιγούρες και τις συγκρίνω, έξω σκύβω το κεφάλι και καταπίνω τον θυμό, μέσα σε κοιτάω στα μάτια και σε σκοτώνω, έξω σωπαίνω και συμβιβάζομαι, μέσα φωνάζω και σε σπρώχνω με δύναμη πάνω στις καρέκλες, έξω αφήνω τη λήθη να επιβληθεί στα βράδια, μέσα θυμάμαι κάθε βήμα στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Όσα με δυσκολεύουν γίνονται χάδια, όσα με ευχαριστούν ανοίγουν πληγές, οι προσευχές ψιθυρίζονται σε στιγμές γιορτής και τα γέλια ξεσπούν στα πιο πηχτά σκοτάδια.

Ύστερα πατάω σε σανίδια και τα παπούτσια μου λασπώνονται στο βρεγμένο χώμα, ανεβαίνω στο τραπέζι και ακροβατώ στο χείλος του γκρεμού, αφήνω τις φωνές να αντιλαλήσουν στους ηχομονωμένους τοίχους και οι φωνές φτάνουν στο απέναντι νησί, κοιτάω διστακτικά τον προβολέα και με λούζει ο ήλιος μιας εξοχής απάτητης.

Τώρα το έξω και το μέσα έγιναν ένα, τώρα είμαι ορφανός και πατέρας, φοβισμένος και ήρωας, εραστής και μοναχικός, άπιστος και δογματικός, αλκοολικός και νηφάλιος. Τώρα το πόδι μου πονάει για μέρες από την κλοτσιά σε έναν τοίχο που δεν ήταν εκεί, τα μάτια μου δακρύζουν μπροστά στη θέα μιας ανύπαρκτης θλίψης, τα χέρια μου τρέμουν κάτω από το βάρος μιας δυσκίνητης σκόνης.

Στο τέλος οι οδηγίες μπερδεύονται με τη ζωή, η βεβαιότητα εκπαιδεύεται στο ράγισμα, η ντροπή καθρεφτίζεται στην έκθεση, ο φόβος αγαπάει την απόφαση, και έτσι ο δούλος επαναστατεί, ο φυλακισμένος δραπετεύει, ο σιωπηλός κραυγάζει. Στο τέλος η πόλη γίνεται σκηνή, η πρωινή δουλειά ρόλος, το απόγευμα πρόβα και το βράδυ παράσταση.

Τώρα ίσως ξέρω, κλείνομαι στο μαύρο κουτί για να είμαι εγώ, στέκομαι έξω από την πόρτα και είμαι άλλος.

2 σκέψεις σχετικά με το “Μαθήματα υποκριτικής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s